onsdag 18 januari 2012

Träningstips vid artros





En av Sveriges folksjukdomar 10 i topp är artros eller ledsvikt som den också kallas på Svenska. Sjukdomen kan drabba alla oavsett ålder och vilken led som helst. Det man tänker på i vardagslag är kanske främst knä eller höftartros men minst lika vanligt är att drabbas av artros i handens olika leder.

Så här skriver Carina Thorstensson (doktorerad sjukgymnast och forskare inom ämnet) i Reumatikerförbundets skrift "Från forskning till rörelse"...
- Träning rekommenderas som behandling av artros i såväl nationella som internationella behandlingsriktlinjer och har visat sig ha lika bra effekt på smärta vid artros som läkemedel. För att uppnå resultat bör träningen pågå åtminstone fem-sex veckor. Precis som effekten av läkemedel försvinner så snart man slutar att ta medicinen ifråga, försvinner också effekten av träning då man slutar träna. För att få en bestående nytta av träningen måste den därför utföras mer eller mindre kontinuerligt.

Carina fortsätter...
- För dig som just bestämt dig för att börja träna gäller att börja skonsamt, öka sedan intensiteten och tiden du tränar successivt om det känns bra. Exempel på bra träning är att promenera eller att cykla. Första steget är att sträva mot att samla ihop 30 minuters fysisk aktivitet om dagen.

För sig som redan är aktiv gäller det att bibehålla din aktivitetsnivå med en måttlig intensitet minst 30 minuter dagligen, lägg sedan till några minuters träning för din artros. Exempel på övning kan vara att resa sig och sätta sig från en stol eller kliva upp och ner för ett trappsteg. Diskutera gärna lämpliga övningar med en sjukgymnast för att försäkra dig om att du får bästa möjliga nytta.
Utför denna/dessa övningar med 10-15 repetitioner eller ca 5 min.

Övningen/övningarna ska utföras med GOD kontroll och kvalitet!

Ladda hem Reumatikerförbundets "Från forskning till rörelse" här >> och läs hela artikeln av Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar