torsdag 6 december 2012

Vattenlöpning



Traditionell bassängträning är inget nytt inom den reumatologiska vården och behandlingen. Att i vatten ffa träna rörlighet har i årtionden varit basen i många bassängprogram runt om på sjukgymnastmottagningarna. Men att träna styrka och inte minst kondition har blivit aktuellt inom reumatologin först på senare år. Att kunna få upp pulsen är inte alltid så lätt om man har en reumatisk diagnos med tex ledgångsreumatism där lederna säger stopp innan hjärtat och pulsen. Här är konditionsträning i vatten en ypperlig träningsform, lederna avlastas men man kan samtidigt jobba med många och stora muskelgrupper som driver upp flåset. Här fungerar också intervallträning bra. Min erfarenhet när jag lett grupper i bassäng med inriktning på kondition är att de flesta fixar korta intervaller om ca 15 sek max träning med 30 sek aktiv vila upprepat ett antal gånger beroende på diagnos och sjukdomsaktivitet.

Att träna vattenlöpning är kanske inte det första man tänker på vid träning för reumatiker men det fungerar strålande  med hjälp av våtväst, flytbälte eller "korv". Här kan man anpassa intensitet och intervalltid utefter dagsform och få riktigt bra resultat på flåsträningen balanserat mot exempelvis ledsmärta.

Hittade den här filmen på Runner´s World där man just testar löpträning i vatten.
Ta en titt och låt dig inspireras, filmen hittar du här >>

2 kommentarer:

  1. Haha detta är precis vad jag gör nuförtiden. Har äntligen hittat någonting annat än att bara cykla. Kan varmt rekommenderas. Trots mina stelopererade fotleder går det alldeles utmärkt. Även när det gör ont att gå funkar wetvestspringandet.
    Jag säger bara en sak. PROVA
    /Ingrid

    SvaraRadera
  2. Häftigt! Har du provat att träna och ha pulsklocka på dig vid ngt tillfälle? Vore spännande att höra hur du upplever detta som "flåsträning".

    SvaraRadera