lördag 31 maj 2014

Reumatikerförbundets förbundsstämma



Idag startar Reumatikerförbundets förbundsstämma som i år hålls i Borås under två intensiva dagar. Reumatikerförbundets träningsblogg hoppas på många inspirerande samtal och beslut gällande verksamhetsutveckling inom ämnet fysisk aktivitet och träning.

Läs mer om och följ stämman här >>

fredag 30 maj 2014

Pia Sundhage i Reumatikervärlden




















Ett rykande färskt nummer av Reumatikervärlden (Reumatikerförbundets tidning) har just kommit ut. På omslaget möts vi av en förbundskapten med "Mål i sikte". Intervjun med Pia Sundhage (förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll) beskrivs hur man inom damfotbollen målmedvetet och strukturerat arbetar för att hålla sina spelare skadefria. Fotboll är annars en sport som är höga skadetal inte minst gällande knäskador som inte allt för sällan senare i livet leder till artros. Därför arbetar Pia och hennes medarbetare efter konceptet "Knäkontroll" ett träningsprogram utvecklat med syfte att förebygga just knäskador som för övrigt Reumatikerförbundet i samarbete med bla Svenskafotbollsförbundet var med och tog fram för ca 10 år sedan. Knäkontroll finns också som kostnadsfri app!

Läs hela artikeln om Pia Sundhage och knäkontroll i Reumatikervärlden på sid 8 här>>
Ladda ner appen knäkontroll här>>

torsdag 29 maj 2014

Aqua Zumba

Aqua Bike pass




















För någon vecka sedan gjorde jag ett studiebesök på en av Stockholms varma bassänger med över 30° i vattnet (Sthlm Vattengymnastik) som inte tillhör landstingsindustrin utan bedrivs som en helt vanlig träningsanläggning. Laila Yildiz tog emot och guidade runt under tiden skön peppande musik strömmade ut från de morgonpigga i bassängen som körde ett Aqua Bike pass.

Vi pratade lite om vattenträning i största allmänhet och om reumaträning i synnerhet. Laila berättade att många med reumatisk sjukdom söker sig till verksamheten inte minst på grund av de varierande och lite nyare utbud av pass som finns att välja på. Aquapilates, Aqua zumba, Aqua Bike är ganska långt ifrån traditionell sjukgymnastik eller är det så långt ifrån egentligen...!? Många av rörelserna känns igen men paketeras roligare utifrån ett givet tema, ngt som Laila menar tilltalar inte minst den lite yngre publiken.

Och jag tänker att jag själv helt klart heller skulle välja ett pass som heter Aqua bike i stället för "cykla på korv" på sjukgymnastiken. Det blir liksom lite mera pepp redan i namnet.

Så här skriver en av Sthlm`s Vattengymnastik deltagare som själv är reumatiker (texten har godkänts för publicering)

Jag är själv reumatiker "som inte syns" som folk säger, haft sjukdomen sen jag var två år gammal (kallas ibland barnreumatism) och har fått operera in flera ledproteser genom åren. 
De Aqua Pilates pass jag provat hos er är exakt vad jag som ledbytt reumatiker behöver, absolut bästa passet både med rörelser och bålträning/balans, och bästa musiken! Roligast. Jag tänkte mer på vad som gör att det är skillnad (iaf för mig) att gå hos er, och det är att det inte känns som 'sjukgympa', det är
roligt och seriöst och jag ler och gillar musiken, och känner verkligen att musklerna jobbar. Lokalen är skönt galen på många sätt och just därför en underbar oas, jag känner mig 'normal' och det är inte ett 'måste' utan det är glädje och egentid att gå hos er!
/Cecilia

Många liknande anläggningar finns på privat basis ute i landet. Här behövs inte remisser men många tar emot på så kallat FaR (fysisk aktivitet på recept) vilket ofta ger både rabatter och bättre uppföljning. I vissa sammanhang finns också samarbete med den lokala reumatikerföreningen. Så ut på nätet och sök din närmaste varmbassänganläggning och anmäl dig på ditt första Aqua Zumba pass!

Läs mera om Sthlm Vattengymnastik här>>

onsdag 28 maj 2014

Loppet för alla!

Det skall vara en 16 åring för att få upp oss ur soffan och också sätta personer med funktionsnedsättning på kartan. Det är Ellen Hedberg som sitter i styrelsen för Unga Reumatiker i Jönköping/Östergötland som är initiativtagare till "Loppet för alla" som har urpremiär i Jönköping den 7:e juni.

Så här skriver arrangörsgänget om loppet på sin hemsida...
Tycker du vårt samhälle är till för alla? Det tycker vi med. Just därför arrangerar vi Loppet För Alla, för att
sprida information och upplysa allmänheten om de hinder personer kan stöta på i vardagen. Loppet går runt Rocksjön den 7 juni, så anmäl dig och var med du också! Sista anmälningsdag är 1 juni.


I samarbete med Unga Allergiker, Unga synskadade och Ungdom för Social Hälsa har Ellen och hennes projektgrupp skapat tävling där bansträckningen mäter 3,2 km runt sjön Rocksjön. Banan fungerar såväl för löpare, gående som rullstolsburna.

Friskis och Svettis kommer att hålla i uppvärmningen. Tipspromenad, hoppborg, musikframträdande och servering utlovas.

BRA INITIATIV!!!!
Reumatikerförbundets träningsblogg GILLAR!!

Läs mera om "Loppet för alla" här>>

måndag 26 maj 2014

Optimisterna



Har vid flera tillfällen passerat en affisch på väg till jobbet och varje gång har jag hajat till när jag sett glada ansikten på tre äldre damer och läst texten "Optimisterna". Blev nyfiken och läste på och fann att detta är en film som just nu går på landets biografer, långt ifrån Hollywoods storfilmer. Ljuvligt!!

Så här presenterar SF filmen...
Optimisterna är ett ovanligt volleybollag från Hamar i Norge. Laget består av kvinnor mellan 66 och 98 år som har tränat tillsammans i 40 år. Nu börjar de tröttna på att bara träna. De vill spela en riktig match och ryktet säger att det finns ett svenskt herrlag där den äldste bara är 90 år. Krutgubbarna är med på noterna och för Optimisterna blir det en oförglömlig resa och en storslagen landskamp mellan Sverige och Norge och mellan kvinnor och män.

Är det någon som sett filmen?


fredag 23 maj 2014

Helgens utmaning: Fällkniv + rumplyft!

En riktigt bra magövning som är skonsam mot nacken. Om du har bekymmer med axlarna så lägg armarna efter sidan och vila huvudet helt mot underlaget. Våga utföra så många repetitioner att det faktiskt känns i magen. Filmen producerad av jeanettefitness. 

onsdag 21 maj 2014

Eventyra!

Fiskebåt
Fotokälla NN-norden.org

















Om du behöver inspiration för träning och friluftsliv kan du få en stor dos av detta de närmaste veckorna. Så här i slutet av maj och början av juni går eventen hand i hand på olika platser i landet. Detta är ett axplock.

Cykel
Gran Fondo, Stockholm 24:e maj. Ett storstadscykellopp med start och mål inne på Friends Arena.
Loppet går både i innerstan och i kranskommuner. Om du inte cyklar så slå dig ner med kaffekoppen i hand och heja fram deltagarna eller kolla in eventet på Friends.
Läs mera om loppet här >>

Outdoore och friluftssporter
Scandinavian outdoor games, Falun 30:e maj till 1:a juni. Här bjuds på ett smörgåsbord av aktiviteter inom utomhussport och friluftssport. Flera tävlingar går också av stapeln. Allt samlat runt Lugnets skidstadion.
Läs mera om eventet här >>

Stockholm outdoor 6:e till 7:e juni på Gärdet i Stockholm. I och med detta år har gamla "Kajakdagarna" fått sällskap av bla löpning och cykling till kost och foto. Även här finns mängder av prova på aktiviteter och utställare.
Läs mera om eventet här >>

Jakt och fiske
Swedish Game Fair, Tullgarns slott utanför Trosa, 29:e till 31:a maj. En mässa med allt du kan tänka dig inom jakt och fiske. Prova, lyssna, smaka, kläm och känn.
Läs mera om mässan här >>

måndag 19 maj 2014

Boktips! Till Fots: världens bästa motion



Reumatikerförbundets träningsblogg vill tipsa om en vacker och lättsmält bok om världens äldsta motionsform, promenaden. Att ta sig från punkt a till punkt b med hjälp av apostlahästarna är den naturligaste av motionsformer. Ja så naturlig att vi oftast inte tänker på det som "träning".

Nu har Ola Skinnarmo ( Mr friluftsäventyr) och Mai-Lis Hellénius (professor i allmänmedicin) skrivit en synnerligen inspirerande och smakfull bok i ämnet. Boken är fylld av korta kärnfulla texter och många vackra foton. Få pekpinnar och mycket inspiration.

Så här sammanfattar Bokus...
Att röra på sig i vardagen är den enklaste och bästa vägen till en bättre hälsa och ett längre liv. Att ta en tjugo minuters promenad om dagen är långt mer effektivt än att gå på gym en dag i veckan. 

Motion behöver inte vara vare sig besvärligt eller dyrbart. Det räcker med att använda fötterna både hemma och på jobbet. Att ta sig en extra vända till kaffemaskinen eller tvättstugan kan räcka långt och varför inte använda toan en trappa upp i stället för den vanliga? 

Till fots bjuder på enkla, billiga och konkreta tips för att få ett friskare liv. Den är en inspirerande bok om det viktigaste av allt - att leva och må bra. 

Mai-Lis Hellénius är professor i allmänmedicin och en av landets allra främsta folkhälsoexperter. Hon är en pionjär inom forskningen kring människans grundläggande behov av att röra på sig. 

Ola Skinnarmo är Sveriges främsta äventyrare. Han har gått till Sydpolen och till Nordpolen och går nu för livet - i vardagen.


Kostar över nätet ca 130 kr.

Här kan du provläsa och få ett smakprov på boken >>

fredag 16 maj 2014

Evidensbaserad ledarutbildning för fysioterapeuter



Hallå alla sjukgymnaster som tittar in på Reumatikerförbundets träningsblogg! Nu är det dags att damma av skolväskan och anmäla sig till Reumatikerförbundets kurs inom spondylatrit (ankyloserande spobdylit)

Så här skriver Reumatikerförbundet om kursen på sin hemsida...

Spondylartrit "Fysioterapeutens verktyg och metoder– undersökning, behandling, uppföljning"
Inbjudan till evidensbaserad ledarutbildning för fysioterapeuter
Syftet med denna utbildning är att upptäcka spondylartrit (inflammatorisk ryggsjukdom) i ett tidigt stadium. Utbildningsmaterialet vänder sig framför allt till fysioterapeuter i öppenvården som ofta är de som först möter dessa icke diagnosticerade patienter. Under kursen går vi igenom aktuella rön kring lämplig specifik träning och fysioterapeutens uppföljning. Kursmaterialet har utvecklats i samarbete mellan Reumatikerförbundet, Abbot och fysioterapeut med specialist kompetens inom reumatologi.

Än så länge finns två datum att välja mellan 4:e september i Stockholm och 23:e oktober i Halmstad.
Läs mera om kursen  i Stockholm här >>
Läs mer om kursen i Halmstad här >>

torsdag 15 maj 2014

En skön kommentar om ridning

Ann skickade en riktigt skön kommentar på inlägget "Om ridning som motion"
Så här skriver hon och Reumatikerförbundets träningsblogg kan bara hålla med ...

Jag är 47, och har troligen haft AS sedan tidiga tonår. Diagnosticerad först nu, och ska snart påbörja biologisk behandling. Jag rider ca 10 pass/vecka. Tävlar dressyr på två egna hästar på hög nationell nivå. Och tänker fortsätta med det i minst 20 år till. :-) Tror att det är ridninge, som jag hållt på med i snart 40 år, som gjort att jag behållt all rörlighet.

onsdag 14 maj 2014

Rawfood: Grön smoothie



Detta med mat är en hel vetenskap och det skrivs hyllmeter om ämnet. Att äta så naturligt och nyttigt har blivit en trend och det är nog klokt i vår genmodifierade värld. Personligen är jag tämligen usel på detta med grönfoder. Går liksom direkt på pastan eller riset, gärna med en god sås och tyvärr ofta utanför tallriksmodellens rekommendation. Fiffigt då att dricka grönsaker och frukt, går liksom lättare på ngt sätt.

Här kommer recept på en riktig energibomb!

Grön smoothie med ingefära
4 portioner

Ingredienser
2 äpplen
1 näve grovt hackad grönkål
1 näve färsk spenat
1 lime (saften)
1 banan
2 dl riktigt kallt vatten
1 bit (stor som en vindruva) ingefära
3 st isbitar
ev 1 msk honung

Tillredning
Skala och skär frukten i bitar. Lägg alla ingredienser förutom honungen i en mixer. Mixa tills att allt är ordentligt finfördelat. Smaka av och söta med honung vid behov. Häll upp på glas.

fredag 9 maj 2014

Helgens utmaning! Utfallssteg

Här är en övning som stärker lår och sätesmuskler. Vill du göra övningen lättare så går du inte ner så djupt utan böjer knät lite mindre.

Filmen är producerad av Stadium.

torsdag 8 maj 2014

Tv tips: Svett och etikett



Har ni upptäckt SVT´s nya digitala satsning, SVT Flow? Här kan du via nätet gå in och titta på en blandad kompott av program när du önskar. Ett av programmen heter "Svett och etikett" så här skriver SVT om programmet...

Programledaren Kalle Zackari Wahlström testar olika träningsformer och kastar sig handlöst in i nya utmaningar varje avsnitt. Han marscherar med fallskärmsjägare, dansar med hiphopare, lyfter atlasstenar med sveriges starkaste män och tävlar i crossfit. Träning är att göra kroppen trött. Följ Kalle från träning till tävling genom åtta fysiskt krävande aktiviteter.


Tonen är med mycket glimt i ögat och programledaren bjussar verkligen på sig själv. Kul med ett lite annorlunda träningsprogram som dessutom visar upp lite andra träningsformer än bara gamla vanliga gym trenden. Nya avsnitt varje onsdag!

Läs mera om programmet här >>