onsdag 13 maj 2015

Gästblogg Nina: Evidensbaserad vård

Den senaste veckan har jag ägnat åt att undervisa blivande kollegor i vetenskapens ädla konst. Jag har haft förmånen att få rå om 60 fysioterapeutstudenter som går den tredje terminen på sin utbildning och syftet med kursen är att de ska lära sig att konsumera vetenskap. Att förstå vad andra har skrivit och att läsa sig att sålla ut det som är viktig och välgjord forskning från det som är mindre välgjort.

Oundvikligen kom diskussionerna in på evidensbaserad vård. Ett begrepp som vi använder i vården men som kan ha lite olika innebörd beroende på vem du frågar. I vårt fall ser vi på det utifrån en modell med fyra ”blomblad” som skall samverka i vårt evidensbaserade tänkande. Dessa är att vi ska basera våra insatser på bästa tänkbara forskning, ta i beaktande kliniska erfarenheter och kunnande, utforma behandling utifrån patienternas önskemål, men också anpassa oss till de resurser vi har till förfogande. Eftersom både jag och min kollega Emma Swärdh som undervisar i kursen har vår kliniska erfarenhet inom reumatologi bombarderar vi våra studenter med exempel från det reumatologiska området vad helst vi än talar om. 

När det gällde våra exempel om evidensbaserad vård kunde vi lätt identifiera exempel där man som fysioterapeut blir glad att vara just fysioterapeut, där patientens önskemål, vår kliniska erfarenhet och den tillgängliga forskningen är samstämmiga och att åtgärderna ryms inom resurserna. 

Till exempel främjande av fysisk aktivitet, att arbeta med levnadsvanor och att vara coach, specialist eller bollplank till någon som är i ett skede där träning och hälsa upprätthålls i en bra balans för just den individen. Det är härligt att få förmedla såna bra exempel till blivande kollegor och att få passa på att ge dem lite extra insikt i det område som vi båda brinner för. 

Såklart finns det också exempel där resurserna i vården inte alls stämmer överens med vad forskningen säger, vilka erfarenheter vi har och vilka önskemål patienten har. Men de tar vi en annan vecka. Nu ut och boosta kroppen med sol och nästan sommarkänslor. Kanske passa på att ta en promenad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar