tisdag 20 oktober 2015

Skolgymnastik varje dag påverkar skelettet!

Skolgymnastik i något äldre upplaga
Idag den 20:e oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet drabbar varannan kvinna och var fjärde man i Sverige. Många benbrott (frakturer) är direkt relaterade till osteoporos. Men det finns sätt att motverka sjukdomen. Fysisk aktivitet och träning!

Så här skriver man på sidan "Aktuellt om vetenskap och hälsa"...


Barn som har skolgymnastik varje dag har både ökad muskelstyrka och en bättre utveckling av benmassa och benstorlek jämfört med skolbarn som har de sedvanliga en till två idrottslektionerna per vecka.
Bjarne Löfgren, doktorand vid Klinisk och Molekylär Osteoporosforskning, har i flera studier analyserat effekten av ökad fysisk aktivitet hos skolbarn i det så kallade Bunkefloprojektet. I projektet följs barn som från skolstart haft daglig fysisk aktivitet på schemat, och jämförs med tre närliggande skolor som följer svensk standard med 1-2 lektionstimmar idrott per vecka. 
Studien visar att de barn som haft utökad skolidrott hade efter fyra år både en större ökning av benmassa och benstorlek. Dessutom kunde man redan efter två år notera en positiv effekt på utveckling av muskelstyrka och muskelfunktion, och hos flickor som haft daglig skolidrott sågs även större muskelmassa. Däremot påverkades inte risken för fraktur hos barnen.
Så varför i all sin dar har inte våra skolbarn daglig skolgymnastik? Vad finns det att fundera på? Dessa barn kommer också bli vuxna och gör vi inte något drastiskt nu kommer var och varannan person i Sverige drabbas av osteoporos i nära framtid. Och till dig som redan idag är vuxen, detta gäller även dig. Osteoporos motverkar du genom att röra på dig! 
Läs hela artikeln om skolgymnastik här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar