torsdag 25 februari 2016

Gästbloggare Mats - Egenvård som ger mersmak!

Mats Griph

Då var det äntligen dags för mig att göra entré som bloggare här på Reumatikerförbundet. Det är väldigt stort för mig att få möjlighet att berätta hur jag gör för att må så bra som det bara är möjligt. Var ska jag börja? Jo, Mats Griph heter jag, är 37 år gammal och bor i Kalmar 
- ni vet jordens huvudstad eller nja Sveriges sommarstad iallafall :)

Allt startade 2006 med att jag fick diagnosen diabetes typ1. Det var en jobbig period med all omställning som följer med att lära sig att leva med svårinställd diabetes. Jag började träna igen (ganska hårt) vilket hade en positiv inverkan på min hälsa. Men ganska snart kom nästa bakslag, eskalerande värk i höfter, axlar, nacke och leder som till slut inte gick att blunda för. Jag började sova sämre och hade svårt att fortsätta träna och med det funkade jag sämre i största allmänhet.

Under flera år kraftsamlade jag och gjorde upprepade försök att ta upp träningen igen men lyckades inte då jag varit begränsad av värk och stelhet. Jag är lite av allt eller inget (”second place is first loser”) och att inte kunna satsa och ligga på den nivå som jag vet att jag kan vara på har varit väldigt tungt för att inte säga helt knäckande såväl fysiskt som psykisk. 

2010-2011 svullnade mina vader och fötter kraftigt och jag fick uppsöka akutvård igen. Det blev en tung tid med reumatiska besvär och kronisk smärta. Jag får sedan dess specialistvård. Förutom medicinering har jag fått kompressionsstrumpor på recept och så tränar jag en del, i huvudsak cykel.

Som ni förstår är träning inte bara ett intresse för mig. Det är också en överlevnadsfråga, enda sättet jag kan påverka mitt hälsotillstånd. Det är min enda möjlighet att kämpa emot smärtan, stelheten, svajigt socker och med det ett riktigt dåligt humör.

Jag har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och varit aktiv inom föreningslivet, facket och politiken och nu även Reumatikerföreningen hemma i Kalmar. Jag har nu dragit ner på det till förmån för min familj och för att kunna lägga mer tid på träning i allmänhet och cykling i synnerhet,  för hälsans skull.

Cyklingen har varit och är min ventil. När jag sitter på någon av mina cyklar så känner jag mig i det närmaste "frisk". Det var efter att jag varit på en treveckors rehab som vi har möjlighet att få gå i vårt landsting som jag fick tipset om att cykla av en av sjukgymnasterna som visade sig vara helt rätt för mig. Tänk er att jag åkte till min numera hovleverantör på cyklar (Cykelogen i Kalmar) 29:e oktober 2012 och där jag gjorde mitt livs bästa investering: en racer! Det var kärlek vid första åkturen och ni må tro att det inte direkt var en trevlig första tur med snöblandat regn och termometern visade -1, men vid detta tillfälle fanns det ingen bättre känsla. 

Sedan dess har jag cyklat mycket eller ja väldigt mycket. När jag nu sitter på en av mina cyklar och benen trycker och drar, hastigheten ökar och min kropp vill ha mer och den ger mer. Det är som en symfoni där jag och cykeln blir ett och mina muskler och leder samarbetar för att svara på varje rörelse. Då mår jag som bäst och vet ni vad? Allt som snurrat i huvudet är som bortblåst och de tankar som legat och stört har nu förvandlats till ett fullt pådrag från kroppens belöningssystem och jag känner mig oövervinnelig. Nu menar jag inte att ni alla ska köpa en racer och cykla land och rike runt utan gör det som får er att må bra. För så är det faktiskt, att fysisk aktivitet är egenvård! Som jag brukar säga #baragort 

Gå gärna in på gortbaragort.wordpress.com så kan ni lyssna på podden, läsa på bloggen eller varför inte titta på vår youtubekanal. Mina grymma vänner Patrik och Carro gör allt detta möjligt! Tack för att ni är så grymma och stöttar mig i alla mina påhitt =) 

Vi ses väl på Sweden Bike Expo? Vore kul att få prata med er som läser! 

Ta hand om dig och varandra, -Baragort 

Med vänliga hälsningar 

Mats 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar